Velox Systems

Експерти в корпоративните технологии
Велокс ООД е компания с дългогодишен опит в областта на ИТ и мрежовата инфраструктура, техническата поддръжка, виртуализацията, IP телефонията и изграждането на кол центрове. Нашите клиенти са сред водещите компании в България и региона, включително големи търговски, финансови, производствени и ютилити организации.

Експерти в областта на ИТ инфраструктурата и ИТ поддръжката

Top

IP ТЕЛЕФОНИЯ И КОНФЕРЕНТНИ РЕШЕНИЯ

ВелоксIP ТЕЛЕФОНИЯ И КОНФЕРЕНТНИ РЕШЕНИЯ

НЕОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ГЛАСОВИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 

VoIP (Voice over Internet Protocol – пренос на глас през Интернет) е технология, която може да включи гласовите комуниакции във Вашата мрежа, подобно на всички останали приложения, които използвате от години – електронна поща, бази данни, чат и др. Традиционните телефонни централи постепенно мигрираха към света на IP комуникациите и днес ние използваме протоколи, които могат да комуникират и да се интегрират със съществуващите фирмени приложения. Тези телефонни централи вече се наричат IP телефонни централи (iP-PBX), тъй като използват IP (Internet Protocol) за сигнализация.

 

 

НИЕ ИМАМЕ ЕКСПЕРТИЗА ВЪВ ВСИЧКИ ВОДЕЩИ VOIP ТЕХНОЛОГИИ

 

Екипът на Велокс се е специализирал в две специфични групи доставчици на решения за IP телефония, които могат да ви дадат най-големи предимства:

  • Cisco Unified Communications (Cisco UC)
  • Asterisk PBX (an open source project)
  • Хибридни решения (Cisco UC и Asterisk)

 

Днес, ако планирате инвестиции в нова офисна телефонна централа, имате всички причини да изберете IP решение. Без значение дали ще се спрете на такова, работещо със системата Asterisk, или на конкретен производител на IP-PBX, бъдещето принадлежи на VoIP технологиите. Инвестирайки в софтуерна IP телефонна централа, ще получите редица предимства – както финансови така и оперативни. Те започват с редица възможности за спестяване на разходи и далеч не се изчерпват с тях, включвайки също мощни нови функционалности, които ще оптимизират бизнеса ви, ще подобрят обслужването на клиентите и ще спестят време на Вашия екип. Тези предимства са толкова големи, че дори и да имате традиционна (не IP базирана) телефонна централа, си струва да помислите за миграция към VoIP.

IP телефонията е пътя към бъдещето, а използването на IP-PBX ще спести на вашата компания разходи за управление, поддръжка и за телефонни разговори, повишавайки едновременно с това ефективността на екипа.